Vins Brisats...


Durant el passat mes de febrer vaig participar a les "Converses entre pells" (dos tastos en dissabte), una iniciativa suggerida per dos joves viticultors com són la Pili Sanmartín Ferrer del Celler Bàrbara Forés de Terra Alta i l'Eduard Sanromà Calaf del Celler Sanromà d'Alt Camp.
Tanmateix, el propòsit d'aquesta complicitat no era un altre que destacar un tipus o mètode de vinificació que es va perdre, em refereixo a l'elaboració de vins brisats, aquells que s'elaboren amb tots els seus components sòlids (brisa), fermentant el most del raïm blanc al mateix temps que maceren amb les pells i tal vegada amb un tant per cent de rapa (aromes, color, tanins).

Del primer tast m'agadaria destacar la versatilitat de la Macabeu com a varietat i els matisos que pots extreure comparativament entre un Rústic 2019 (Celler Sanromà) amb una maceració amb un 50% de rapa durant 12 dies amb un En Moviment 2 2018 (Celler Bàrbara Forés) amb un contacte amb les pells de 118 dies.
D'entrada em van semblar dos vins amb un marcat caràcter mediterrani. Del Rústic destacaria la frescor de notes citriques, la salinitat i sapidesa. També comentar que em va agradar més al dia següent, sorprenenment presentava notes de més complexitat (era un altre vi...), i pel que fa al En Moviment 2 ( el projecte més personal de la Pili...), em va impressionar la voluminositat en boca i els aromes d'herba infusionada, codony i mel de romaní.
En referència al segon tast, destacaria la curiositat o "valentia" d'elaborar una Parellada monovarietal, ja que com reconeix el mateix Edu "és la varietat més reductiva de la història". Parlem de L'Incorrecte 2019, un vi que fermenta amb llevats espontanis 20 dies amb pells i rapa. Una particularitat que comentava l'Edu és que verema el raïm força verd i intenta treballar poc amb líes per cercar l'estridència... D'altra banda, va ser memorable la reflexió que va fer respecte a la pagesia, el territori i l'identitat. Crec que amb el teu tiraxines carregat per una ametlla (imatge etiqueta...), faràs diana, perquè tens les idees molt clares i apostes fort per el que creus...

I per últim no podem deixar de parlar de vins brisats sense fer esment de la Garnatxa Blanca de Terra Alta. En aquesta ocasió faig referència a l'Abrisa't 2018 de la Pili. Un vi amb una història de rerafons preciosa, el primer vi que van fer juntes mare i filla o Carme i Pili, una garnatxa blanca brisada i criada en gerres de ceràmica durant 6 mesos. Una explosió de matisos que van des de l'argila, fang a herbes marcides, canyella, llorer i pells de taronja macerades.
Pili del teu amor per la poesia em quedo amb la teva frase (que per cert, no deixa de ser un vers...) i reflecteix molt bé la qüestió ancestral de tot plegat "Elaborar vins brisats és casa..."


Lázaro "Levantate y anda..."




Comentarios

Entradas populares de este blog

Plaça del Vi 7

Vins a cegues...